0 312 447 22 68
eud@eud.org.tr
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
    • Misyonumuz
    • Başkanın Mesajı
    • Çalışma Grupları
    • Dernek Tüzüğü
    • EÜD'den Haberler
    • Kurumsal Kimlik
    • Organizasyon Şeması
      • Yönetim Kurulu
      • Denetim Kurulu
      • Danışma Kurulu
      • İdari Ofis
  • Üyelerimiz
    • Üyelerimiz
    • Üye Ol
      • Kişisel Üyelik Başvuru Formu
      • Tüzel Üyelik Başvuru Formu
    • Üye Olma Koşulları
  • Sektörel
    • Raporlar
      • Elektrik Kurulu Güç Raporları
      • Elektrik Üretim Raporları
      • EÜD – II. UEVEP (2024-2030) Enerji Sektörü Özeti
      • EÜD - Elektrik Piyasasında Sorunlar ve Çözüm Önerileri Raporu
      • EÜD - Belçika Teknik Gezi Raporu
      • EÜD - Almanya Elektrik Depolama Teknik Gezi Raporu
    • Faaliyetlerimiz
    • Sunumlar
    • Sektörel Haberler
    • Linkler
  • İletişim
    • İletişim Adresi
    • Üye Ol
      • Kişisel Üyelik Başvuru Formu
      • Tüzel Üyelik Başvuru Formu
  • Ana Sayfa
  • EÜD'den Haberler
  • Dernek Başkanımız Cem Aşık, Gas&Power Dergisinin 366. Sayısında GECF’nin yayınladığı “Global Gas Outlook” Raporunu Değerlendirdi

Dernek Başkanımız Cem Aşık, Gas&Power Dergisinin 366. Sayısında GECF’nin yayınladığı “Global Gas Outlook” Raporunu Değerlendirdi

01 Nisan 2024

GECF’nin yayınladığı “Global Gas Outlook” raporunu incelediğimizde, Dünya geneli enerji talebinin 2050’ye gelirken yüzde 20 artacağı görülüyor. Enerji talebine yönelik bu artış ile birlikte, doğal gaza olan talebin de yüzde 34’lük bir artışla yaklaşık 5,4 trilyon metreküpe çıkacağı öngörülüyor (2022 itibarı ile bu rakam yaklaşık 4 trilyon metreküptü). Doğal gaza yönelik talep artışına baktığımızda, elektrik üretim sektörünün toplam dağılım içerisinde yüzde 37 ile öne çıktığını görmekteyiz. Bu durumda doğal gazın toplam elektrik üretimi karışımı içindeki payı yüzde 26’ya çıkıyor. Bu artış, yenilenebilir enerji alanındaki agresif büyüme ve elektrifikasyonda artış hedefleri ile doğrudan bağlantılı.

“LNG TİCARETİNİN AĞIRLIKLI OLACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR”

Bunların yanında doğal gaz ticaretinde LNG’nin ağırlıklı olacağı öngörülüyor. 2050 itibarı ile gaz ticaretinin yüzde 64’ünün LNG formu ile gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bunun yanında ilginç bir öngörü de yeni talebin ağırlıklı konvensiyonel sahalardan karşılanacağı ve kaya gazındaki artışın sınırlı kalacağı beklentisi. “DOĞAL GAZ SANTRALLERİ SİSTEME CİDDİ ESNEKLİK VE GÜVENİLİRLİK KAZANDIRIYOR” Elektrik şebekesi açısından baktığımızda, doğal gaz santralleri sisteme ciddi bir esneklik ve güvenilirlik kazandırmakta, güneş ve rüzgâr enerjisi ile özellikle kuraklık dönemlerinde hidroelektrik santrallere yedekleme desteği vermektedir. Dağıtık üretime yönelik akıllı şebekeler, talep tarafı katılımı ve pil depolama tesisleri, yenilenebilir üretimin yarattığı dalgalanmaları giderek daha fazla dengeleyebilecek hale gelse de, doğal gaz santralleri yeşil dönüşümün en önemli destekleyicilerden biri olmaya devam edecek.Bu olgular dikkate alındığında, doğal gaz yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde uzun bir süre daha önemli bir rol oynamaya devam edecektir diyebiliriz.

KAYNAKÇA: PETROTURK

Dernek Başkanımız Cem Aşık, Gas&Power Dergisinin 366. Sayısında GECF’nin yayınladığı “Global Gas Outlook” Raporunu Değerlendirdi
  • EPDK & EÜD - Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Sektör Bilgilendirme Toplantısı
  • EPRI Görüşmeleri
  • EÜD - Ember Türkiye Hibrit Santral Rapor Sunumu
  • EİGM Genel Müdürü Sn. Ahmet Özkaya, TEİAŞ Genel Müdürü Sn. Orhan Kaldırım ve EÜAŞ Genel Müdürü Sn. Zafer Benli Ziyareti
  • Ankara Üniversitesi EÜD Depolama Özel Oturumu
  • Dernek Başkanımız Sn. Tamer Çalışır’ın YEKA Değerlendirmeleri
EÜD

Türkiye Enerji sektöründe Elektrik Üreticilerini tek bir çatı altında birleştiren Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD), 69 üyesiyle yaklaşık 57.000 MW'lık kurulu güce sahiptir.

EÜD, kurulduğu 2002 yılından bu yana rekabetçi ve şeffaf bir piyasanın oluşturulmasına katkı sağlama, Serbest Elektrik Üretim Şirketleri adına ortak sorunlara çözümler üretme ve üyeler arasında bilgi paylaşımını ve iş birliğini geliştirme amacıyla faaliyet göstermektedir. Ayrıca, elektriğin tüketicilerin ihtiyaçlarına yeterli, kaliteli, sürekli, ekonomik ve çevre dostu bir şekilde sunulması için özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösterebilecek, finansal açıdan sağlam, istikrarlı ve şeffaf bir piyasanın oluşturulması ve bu piyasada bağımsız bir düzenleme ve denetimin sağlanması için kararlı bir şekilde çalışmaktadır.

Elektrik Üreticileri Derneği

  • Hakkımızda
  • Misyonumuz
  • Üyelerimiz
  • Faaliyetlerimiz
  • İletişim

Kullanıcılar İçin

  • KVKK Aydınlatma Metni
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası
  • Üye Olma Koşulları

İletişime Geçin

Adres: Mustafa Kemal Mahallesi 2142 Sokak Kuzey Apt. No:9/1 06520 Çankaya ANKARA

Telefon: 0 312 447 22 68 (PBX) - 0 312 447 53 42 - 0 312 447 23 79

Faks:  0 312 447 21 15

E-Posta: eud@eud.org.tr

Takip Edin

©2022, EÜD - Elektrik Üreticileri Derneği. Tüm Hakları Saklıdır.
↑